Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

A14g:ellington 03

Git ve: kullan, ara
Evrim 101 İçindekiler << önceki | sonraki >>

RNA Dünyası

Biyologlar eskiden RNA’yı sadece bir haberci olarak görüyordu; bilgiyi DNA’dan hücrenin protein üretilen merkezlerine ulaştıran bir molekül. Fakat 1980’lerden bu yana yapılan araştırmalar RNA’nın çok daha fazlasını yapabileceğini göstermiştir. Genetik şifreyi iletmenin yanında, kıvrılarak karmaşık bir yapı oluşturabilen RNA, kimyasal reaksiyonları katalize edebilir, başka moleküllere bağlanarak bağlandığı molekülün tanımlanmasına, etkinleşmesine ya da etkinliğinin yok olmasına neden olabilir.


RNAyapı.gif


Yaşamın kökenindeki anahtar basamak, kendini kopyalayabilen bir molekülün evrilmesidir. RNA’nın hem bilgi taşıyabildiği hem de kimyasal reaksiyonlara sebep olabildiği (bir molekülün kopyalanması gibi) keşfedildiğinde, kendini kopyalayabilen en eski olası moleküllerin baş şüphelisi oldu. Aslında biyologlar, yaşam tarihinin başlarında RNA’nın kilit bir oyuncu olduğunu ve hücredeki birçok işi üstlendiğini, genetik bilgiyi sakladığını, kendini kopyaladığını, basit metabolik fonksiyonları yerine getirdiğini öne sürmekte. Buna RNA dünyası hipotezi deniliyor. Günümüzde bu işlerin çoğu, başka moleküller tarafından yapılıyor (DNA, RNA ve çoğunlukla proteinler) olsa da RNA dünyasında her şeyi üstlenen RNA idi.


Rnaworld.gif



Önceki
Molekülleri tanıyalım


Daha fazlasını keşfet!
Yaşamın kökeni ve RNA Dünyasıyla ilgili daha fazlasını öğrenmek için: Çorbadan hücrelere - Yaşamın kökeni başlığına tıklayarak turunuza başlayabilirsiniz.
Sonraki
Test tüpünde seçilim


RNA molekülü, Ellington Laboratuvarı'ndan alınmıştır.

yazdırılabilir görünüm