Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

Evrim 101Y:Çorbadan hücrelere - Yaşamın kökeni 2

Git ve: kullan, ara
Evrim 101 İçindekiler

Bu sayfa eski. Hicbiryerden buraya link yok

Çorbadan hücrelere - Yaşamın kökeni 2

Bilim insanları yaşamın, ilksel çorbadan her şeyiyle tastamam bir bakteriye dönüşüverdiği dev bir adım attığını iddia etmiyorlar. Pek çok evrimsel değişim gibi, ilk yaşam formları da muhtemelen, ufak adımlardan oluşan uzun bir süreçte evrilmişlerdir.

Yaşamın ortaya çıkışıyla ilgili en önemli adımlardan birkaçı şöyle:

1. Basit organik moleküller oluştu
Bu moleküller yaşamın yapı taşlarıdır ve onun ilk ortaya çıkışında da bir rolleri olmuş olmalıdır. Araştırmalar, aşağıda gösterilen nükleotite benzer organik moleküllerin, eski Dünya’nın atmosferinde sentezlenmiş olabileceğine işaret ediyor.
Dosya:Ys??.gif
2. Kendini eşleyebilen moleküller ortaya çıktı ve doğal seçilime maruz kalmaya başladılar.
Dosya:Ys??.gif
Yaşamın en önemli özelliklerinden biri, kendisinin bir kopyasını belli bir doğruluk payıyla üretebilmesidir. Yan tarafta çizimi görülen RNA hem bilgi taşır, hem de biyokimyasal tepkimeleri katalizleyebilir - ki bu özellikleri onu bu adımda ortaya çıkmış olabilecek türde moleküllere iyi bir aday yapıyor. Kendini eşleyebilen bir molekül bir kez ortaya çıktıktan sonra, bu ilk moleküllerin bazı çeşitleri, kendini eşleme konusunda diğerlerinden daha iyi iş çıkarabilir ve böylece sayıca daha baskın hale gelebilirler.


3. Kendini eşleyen moleküller bir hücre zarı ile çevrili hale geldiler
Hücre zarının evrimi, DNA ve onun ürünlerini çevreden yalıtılmış hale getirdi ki bu gelişme büyük olasılıkla canlılığın daha karmaşık hale gelmesini sağladı. Bu devrim aşağıda görülen bakteriye oldukça benzeyen bir canlıyı ortaya çıkarmış olabilir.
Dosya:Ys??.gif


4. Çokhücrelilik evrildi
Belki 1.8 milyar yıldan daha önce bazı hücreler, bölündükten sonra kendi yollarına gitmekten vazgeçtiler ve uzmanlaşmış işlevler görebilecek şekilde evrildiler. Bu hücreler, örneğin aşağıdaki fotoğrafta görülen 1.2 milyar yaşındaki fosilleşmiş kırmızı alg gibi, Dünya’nın ilk çokhücreli organizmalarının ortaya çıkmasına sebep oldular.
Dosya:Ys??.jpg


Anasayfa
Ana Sayfa

Kapat
Gezintinin sonu
Kapatmak için tıklayınız

yazdırılabilir görünüm