Evrimi Anlamak kapsamlı ve anlaşılır evrim rehberiniz!

Tip

Git ve: kullan, ara


Ana Sayfa : Evrim hayatımızı nasıl etkiler?

Tıp

Kaynaklar:

Evrimin ilişkisi: Tıp

Evrim kuramının hastalıkları anlamamızı ve tedavi etmemizi sağladığı binlerce örnekten sadece birkaçını inceleyin. Bakteriyel enfeksiyonlar, HIV ve Huntington hastalığı bu yazıda özellikle vurgulanmıştır.

Evrimsel Tıp (İngilizce)

Carl Zimmer’in Tangled Bank isimli kitabından alınan bu bölüm, evrimsel biyolojinin tıbbi bilimlerin bilgi birikimini nasıl artırdığını ve ilerlemesine nasıl katkılar sunduğunu gösteriyor.

Roberts and Company Publishers, Inc.’in izniyle yayımlanmaktadır.(İngilizce pdf dosyası)

Evrim: İnsan sağlığı ve nüfus alanlarındaki uygulamaları (İngilizce) İleri Seviye

Bilim insanları altı ders boyunca; insan genomu, fizyoloji, yaşam tarzı ve çevreyle etkileşim çalışmaları yoluyla evrim kuramının insan sağlığı alanına katkılarını anlatıyorlar.

Bu kaynak National Evolutionary Synthesis Center web sitesindedir.

Bakteri evrimiyle savaşmak: Carl Bergstrom’un çalışması

Bu araştırma hikayesi Carl Bergstrom isimli bilim insanının hastanelerdeki antibiyotik direncinin evrimini anlamak ve kontrol etmek için kullandığı bilgisayar modellemesini anlatıyor.

Parazitler ve patojenler atılımda (İngilizce)

SARS, HIV ve Batı Nil Virüsü gibi hastalıklar insanlar için yeni olabilir, ancak diğer türler için çok eskidirler. Bunlar ve yeni yeni ortaya çıkan diğer enfeksiyon hastalıkları, enfekte edecekleri konaklar listesine insanları henüz eklediler. Evrimsel bir bakış açısı bize bu problemi anlamamızda, hatta kontrol edebilmemizde yardımcı olabilir.

Bu makale SpringerLink’te yer almaktadır.

Haberlerde Evrim: HIV’in evrimsel zırhında bir çatlak (HAZIRLIK AŞAMASINDA)

Tıp araştırmacıları HIV’e karşı koruyucu bir aşı geliştirmek için milyarlarca dolar ve on yıllar harcadılar, ancak şimdiye kadar başarılı olamadılar. HIV aşısı geliştirmek neden bu kadar zor? Mart 2007’de gündeme gelen bu haber, HIV’in yüksek evrimsel değişim hızının tıbbı nasıl zorladığını ve yeni bir keşfin aşı geliştiriciler tarafında bu evrimi alt etmekte nasıl kullanılabileceğini anlatıyor.

Haberlerde Evrim: Kansere farklı bir bakış açısı

Ekim 2007’de gündeme gelen bu haber, kanserin evrimsel temellerinden bahsediyor. Kanseri hücresel evrimin bir formu olarak tanımlamak, tedavinin neden bu kadar ulaşılmaz olduğunu anlamamızı sağlıyor ve yeni tedavileri işaret ediyor.

Haberlerde Evrim: Evrim ve kuş gribi (HAZIRLIK AŞAMASINDA)

Kasım 2005’te gündeme gelen bu haber, kuş gribi tehdidinden bahsediyor. Virüsün ölümcül küresel bir pandemiye yol açabilecek bir suşa evrilebilmesi için gerekli tüm koşulların oluştuğunu söylüyor.

Haberlerde Evrim: Bir virüsün bakış açısından evrim

Aralık 2007’de gündeme gelen bu haber, nezleye yol açan yeni bir virülan suştan bahsediyor, virülansın neden ve nasıl oluştuğunu anlatıyor.

Haberlerde Evrim: Evrimsel Kanıtlar Tanık Kürsüsünde

Ocak 2007’de gündeme gelen bu haber, Libya mahkemesinde görülen bir davada soyoluşsal kanıtın oynadığı rolden bahsediyor. Söz konusu davada 6 tıp çalışanı çocuklara HIV bulaşmış kan enjekte etmekle suçlandılar, ancak virüsün evrimsel tarihi bambaşka bir resim ortaya koydu.

Haberlerde Evrim: Eski epidemilerin hayaleti (HAZIRLIK AŞAMASINDA)

Hem HIV hem de sıtma sırasıyla 30 ve 200 milyon insanı etkileyerek küresel sağlık tehditleri oluşturuyorlar. Ekim 2008’de gündeme gelen bu haber, bu iki hastalık arasında beklenmedik bir evrimsel bağ olduğunu gösteren bir araştırmayı konu ediniyor.

Haberlerde Evrim: HIV’in tarihi pek eskiye dayanmıyor (İleri Seviye) (HAZIRLIK AŞAMASINDA)

HIV ilk olarak 1981’de keşfedilen modern bir hastalık. Ancak keşfedilmesinden önce ne kadar süre gizli kaldı? Kasım 2008’de gündeme gelen bu haber, HIV’in ilk defa ne zaman (ve nasıl) başladığına dair yeni bir araştırmadan bahsediyor.

Haberlerde Evrim: Çiftlik hayvanları ilaç bağımlılığını terkediyor

Eylül 2005’te gündeme gelen bu haber, kümes hayvanları üretiminde kullanılan Baytril isimli antibiyotiğin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yasaklanmasından bahsediyor. Bu karar antibiyotik dirençli bakterilerin evrilmesi tehlikesini azaltmak amacıyla alınmıştı.

Haberlerde Evrim: Süper bakteri, süper hızlı evrim (HAZIRLIK AŞAMASINDA)

Günümüz ABD’sinde metisilin dirençli stafilokok enfeksiyonları HIV’den daha fazla insanın ölümüne yol açıyor. Nisan 2008’de gündeme gelen bu haber, enfeksiyonları bu denli tehlikeli hale getiren bakteriyel evrimin garip özelliklerini açıklıyor.

Haberlerde Evrim: SARS’ın kaynağını bulmak

Ocak 2006’da gündeme gelen bu haber, SARS virüsünün izini sürüyor. Biyologlar soyoluşu kullanarak gelecekte karşımıza çıkabilecek HIV, SARS, Batı Nil Virüsü gibi hastalıkları önlememizi sağlayabilecek akla yatkın geçiş yollarını ortaya koyuyorlar.

"http://evrimianlamak.org/e/Tip" adresinden alındı.
yazdırılabilir görünüm